Stát testoval pečivo na koronavirus - výsledek "negativní"

Stát si nechal udělat test pečiva na koronavirus, virus v něm jihlavská veterinární laboratoř nenašla. Uvedl to mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Ministerstvo dlouhodobě uvádí, že se virus potravinami nepřenáší. Také výrobci ujišťují, že mají dobré ochranné postupy.

Na žádost Státní zemědělské a potravinářské inspekce bylo otestováno pečivo na nový typ koronoviru. Virus v něm při testování nenašli. Ministerstvo zemědělství dlouhodobě tvrdí, že se koronavir potravinami nešíří. Tímto testováním svá slova potvrdilo. Experiment proběhl na raženkách, tukových rohlících, chlebu a rohlících se sýrem. Současně fungují opatření, které supermarkety v dobách koronoviru zavedly.

Laboratoř v Jihlavě otestovala pečivo na základě žádosti Státní zemědělské
a potravinářské inspekce. Testování proběhlo experimentálně, protože se nejednalo
o úředně odebrané vzorky. „Výsledky testování Státního veterinárního ústavu Jihlava potvrdily stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, tedy byly negativní ,“ řekl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Podle něj jihlavská laboratoř provedla experiment s testem na koronavir zejména na běžném pečivu.

Předchozí zkušenosti s epidemií SARS a MERS, které způsobily jiné koronaviry, potvrzují, že se virus nepřenáší pomocí potravin. „Dle současných znalostí popsaných cest přenosu koronavirů a jejich nízkou schopností přežít ve venkovním prostředí je nepravděpodobné, že by dovážené zboží jako potraviny, spotřební zboží, hračky, oblečení atd. mohly být zdrojem infekce. Obecně platí, že lidské koronaviry nepřežívají na suchém povrchu,“ dodal mluvčí ministerstva.

Vzhledem k tomu, že se neustále opakují nepravdivé informace o nákupu nebalených potravin, Ministerstvo zemědělství považuje za nutné opětovně zdůraznit, že neexistují důkazy o tom, že by potraviny byly zdrojem či cestou přenosu koronaviru způsobujícího onemocnění COVID-19. Samozřejmě je potřeba při manipulaci s nebalenými potravinami dodržovat doporučená hygienická opatření.

„Při vyhlášení nouzového stavu vláda povolila prodej nebaleného pečiva za splnění některých podmínek, například musí mít zákazníci k dispozici pomůcky jako kleště
a jednorázové rukavice. Chci apelovat na všechny, aby striktně dodržovali všechna vyhlášená opatření a byli k sobě ohleduplní, aby se šíření koronaviru podařilo zastavit,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Podle stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) z minulého týdne zkušenosti z předchozích epidemií způsobených koronaviry, jako SARS či MERS ukazují, že virus se prostřednictvím potravin nepřenáší. Dle současných znalostí popsaných cest přenosu koronavirů a jejich nízkou schopností přežít ve venkovním prostředí je nepravděpodobné, že by dovážené zboží, jako potraviny a podobně mohly být zdrojem infekce. Obecně platí, že lidské koronaviry nepřežívají na suchém povrchu.

O používání přísných hygienických standardů navíc hovoří nejenom Ministerstvo zemědělství, ale i výrobci. „Důležitá informace pro spotřebitele je, že se pečivo peče či dopéká na prodejnách při teplotách, které přesahují 160 stupňů Celsia, což je prostředí, které je pro viry likvidační.

Obchodníci v posledním měsíci zabezpečovali s ohledem na možnosti trhu ochranné prostředky pro své zaměstnance. Musejí zajišťovat pravidelnou dezinfekci v prodejnách,
u pokladen instalovali ochranná plexiskla, museli vyrobit cedule s upozorněními pro zákazníky, včetně značení dodržování bezpečných odstupů u pokladen.

Zdroj: ČTK a Svazový newsletter 1/2020

Zpět do seznamu aktualit
Webdesign: Cyber Fox, s.r.o.