JAPEK

"Kauza akrylamid" se českého pečiva netýká

Akrylamid? Starý společník výroby potravin.

Akrylamid, který nás v poslední době straší média, je chemická látka, která (kromě stovek dalších látek) vzniká při výrobě potravin.
S akrylamidem se potkávali už naši dávní předkové, kteří začali používat technologické postupy jako uzení, pečení, pražení, destilaci apod.
Akrylamid vzniká v potravinách a pokrmech přirozeně v průběhu tepelného zpracování, obvykle při teplotách 120 °C a výše v průběhu smažení, pečení, pražení nebo grilování.

Jak vznikla „kauza akrylamid“?
O výskytu akrylamidu v potravinách se začalo hovořit až v roce 2002, kdy ve Švédsku zveřejnili výsledky testu potravin. Od té doby se problematika akrylamidu začala řešit, a to na celoevropské úrovni.
Nařízení komise (EU) 2017/2158 doporučuje několik možností, jak snížit přítomnost akrylamidu v pekařských výrobcích, jedním z nich je nižší teplota přípravy.
Používat při zpracování potravin nižší teploty po delší dobu ale není vždy technologicky možné. Proto je nutné přistupovat k jednotlivým druhům potravinářských surovin a potravin individuálně.

Co na to čeští a moravští pekaři?
Svaz pekařů a cukrářů v ČR si nechal zpracovat nezávislé odborné testy na přítomnost akrylamidu v chlebu a běžném pečivu. V naprosté většině produktů je hladina této látky výrazně nižší než tzv. porovnávací hodnota.
Testy ukazují, že dobře upečeného chleba či pečiva se „kauza akrylamid“ nijak netýká. A připálený chleba poctivý pekař či prodejce stejně neprodávají, většina lidí by si ho nekoupila.
No a ti, kteří požadují připálený chleba (ano, zvyšuje se počet zákazníků, kteří toto vyhledávají či požadují), si jej – na vlastní zdravotní riziko – musejí upéci sami doma. V českých pekárnách připálený chléb nedostanou.

Co z toho všeho vyplývá?
• Akrylamid není žádná novinka, jde o látku, která provází výrobu potravin po staletí.
• EU nařizuje snížit množství akrylamidu při výrobě některých potravin.
• Český chléb a pečivo přísné normy EU s přehledem splňují.
• Dobře upečený chléb či pečivo tedy nejsou „kauzou akrylamid“ nijak postiženy.
• A moudrá rada pro spotřebitele: nekupujte spálený chléb, stejně jako přepraženou kávu či připálenou uzeninu, vše, co je připálené, je nezdravé. A tak tomu bylo vždy.

 

/zdroj: Naši pekaři www.chlebnasvezdejsi.cz/ 

Zpět do seznamu aktualit
Webdesign: Cyber Fox, s.r.o.